Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

6. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama ( Zagreb, 25. rujna 2009. )

Matična služba - edukacija   |     |   30.09.2009.

U organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama, održan je 6. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama. Tema ovogodišnjeg Okruglog stola bila je Knjižnične usluge za bolničke pacijente i osobe smještene u domovima umirovljenika.Rad narodnih knjižnica s osobama s posebnim potrebama ozbiljnije započinje 80.-tih godina prošlog stoljeća. Isprva je to rad s osobama u domovima umirovljenika, dječjim domovima i suradnja s pojedinačnim udrugama.

Želja je da svim korisnicima knjižnica osigura uslugu visoke kvalitete provodeći standarde opremljenosti i usluga, usmjeravanjem knjižničarstva u cjelini i educiranjem knjižničara ali i uslužnog osoblja.

Cilj knjižničarske struke je osigurati u potpunosti knjižničnu službu koja će zadovoljiti potrebe posebnih grupa korisnika, kao što su ljudi koji se ne mogu kretati izvan kuće ili se nalaze u bolnicama, lječilištima i u domovima za njegu. Stvaranje prepoznatljivosti identiteta osoba s posebnim potrebama predstavlja velik izazov i jednu od glavnih zadaća u knjižničarskoj struci.

Nizom izlaganja, domaćih i stranih predavača, prikazan je rad knjižnica u zemlji i svijetu koji se temelji na suradnji knjižnica s domovima za starije i nemoćne kao i samih bolničkih knjižnica koje još uvijek najčešće služe samo zdravstvenim djelatnicima, a ne i pacijentima i njihovim obiteljima. Raznim primjerima iz prakse kolegice su izložile što sve knjižnice mogu, ali i potakle ostale kolege na dobre ideje.

Iz dobre prakse, svakako treba izdvojiti: Suradnja narodnih knjižnica s domovima za starije i nemoćne: primjer Knjižnica grada Zagreba, Knjižnične usluge u domovima umirovljenika u Splitu, Posebni programi (biblioterapijskog) čitanja za bolničke pacijente i starije i nemoćne osobe smještene u domovima umirovljenika, Bolničke knjižnice i održavanje školske nastave u Zagrebu….