Održano
Hrvatsko knjižno blago

"Knjižnica podržava rad i aktivnosti jedne od najstarijih i najuglednijih institucija - Matice hrvatske", rekla je ravnateljica prof. Višnja Romaj u svom pozdravnom govoru nazočnima. Stoga je Knjižnica bila domaćin manifestacije Dani Matice hrvatske u sklopu koje je sinoć održano predavanje "Hrvatsko knjižno blago". Predavač je bio dr. sc. Mateo Žagar, izvanredni profesor na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istaknuo je da je hrvatska pismena kultura jedinstvena jer objedinjuje tri različita pisma: glagoljicu, ćirilicu i latinicu.

Uz predavanje je izloženo 30 naslova hrvatskih pretisaka i faksimila (dopremljenih iz Zagreba) najvrijednijih knjiga koje su poznate hrvatskoj i svjetskoj javnosti, a vjeran su pokazatelj kako su knjige zapravo izgledale. Tako se mogao vidjeti Hrvojev misal, Vinodolski zakon, Novi testament, Senjski misal, Krizmenjak, Psaltir, Fojniški grbnik i niz drugih. "Faksimilna izdanja omogućuju da se knjizi ne samo divimo već da ju iščitavamo u cjelosti jer uz knjigu je napisano kritičko izdanje", rekao je prof. Žagar. Odličnu prezentaciju faksimila u digitalnom obliku pripremili su učenici Gimnazije Petra Preradovića kojom se u svom predavanju služio prof. Žagar.

Knjižnica je dobila na dar pretisak knjige "Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu" Marka Antuna Horvatovića, a u ime Ogranka Matice hrvatske prof. Ivan Zelenbrz darovao je prof. Žagaru vrijednu knjigu "Stanovništvo Virovitice i okolnih sela" koja također sadrži i faksimile.

02.06.2009.