Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Klimatske promjene - prof. dr. Branko Grisogono

Održano   |     |   23.10.2009.

Klimatske promjene - prof. dr. Branko Grisogono

          Virovitički znanstvenik Branko Grisogono održao je u Knjižnici predavanje   Klimatske promjene. Prof. Grisogono radio je u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Nigeriji. Profesor je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, polje zanimanja geofizika. Recenzirao je 70 radova, citiran 490 puta, sudjelovao u mnogim znanstvenim projektima. Član je Kraljevskog meteorološkog društva, Američkog meteorološkog društva i Hrvatskog meteorološkog društva. Zajedno sa prof. dr. sc. Nadeždom Šinik napisao je sveučilišni udžbenik Dinamička  meteorologija.

         Ravnateljica Višnja Romaj pozdravila je mnogobrojnu publiku  i uvaženoom gostu zaželjela dobrodošlicu. Mnogi ga poznaju i on je  za Viroviticu-Branko. 

         U 45 minuta predavanja, na veoma zanimljiv način Branko je govorio o klimi i

polarnim područjima, a još 45 minuta posjetitelji su postavljali pitanja.

         U svom predavanju je istaknuo da polarna područja zauzimaju malu površinu na Zemlji, ali imaju iznimno važnu ulogu u kreiranju klime. To su područja sa naslagama leda debljine i do 15 km s vrlo niskim temperaturama. Istraživanja su pokazala da se zbog štetnog ljudskog utjecaja klima na Arktiku mijenja. Naime, Arktik postaje sve topliji, led se topi i on postaje područje sa količinski većim oborinama.Velike oborine dodatno smanjuju isijavanje Sunčeve energije u svemir. Tako se pokrenuo nepovratan proces topljenja leda.

To zatopljavanje utječe i na klimu naših krajeva. Jer, ciklone sa sjevera dolaze oslabljene, padalina je sve manje, a vrućih i sušnih dana sve više.

Prognostički modeli u sljedećih 100 godina predviđaju zatopljenje-rast srednje temperature od 2-6˙ C. To će svakako imati za posljedicu promjenu poljoprivrednih kultura, ali u nekim krajevima gdje su veća sada visoke srednje temperature bitno će utjecati na egzistenciju č

ovjeka.

         Druženje sa Brankom nastavilo se uz domjenak i tamburaše.