Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Ostavština Milana Nikolića

Održano   |     |   19.01.2010.

Ostavština Milana Nikolića

U petak je u Knjižnici gostovao književni povjesničar i sveučilišni profesor Vinko Brešić, te svojim predavanjem upoznao Virovitičane o ostavštini prvog profesionalnog pisca krimi romana. Ravnateljica Višnja Romaj pozdravila je i predstavila uvaženog gosta, te svima nazočnima zaželjela dobrodošlicu.

 

Milan Nikolić je rođen u Osijeku, ali je cijeli životni vijek proveo u Virovitici. Radio je kao novinar, školovao se u Beogradu, te u Bugarskoj na vojnoj školi. Bio je u špijunskom miljeu što je utjecalo na njegov literarni rad. Bio je prvi pisac koji je počeo pisati krimi romane. Pisao je i SF romane, vestern, a po predlošku njegove knjige snimljen je prvi špijunski film u Jugoslaviji Špijun X javlja. Njegova ukupna izdanja su dostigla brojku od 700 000 primjeraka.

Nikolić je bio obrazovan, govorio je više svjetskih jezika, a kontaktirao je i sa Agathom Christie i Georges Simenonom. Virovitički boem objavljivao je u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu. Radnja njegovih romana smještena je u Virovitici, Osijeku, Opatiji i okolici Trsta. Glavni lik je agent Miki, novinar po struci  koji rješava probleme u društvu.

Milan Nikolić je legitimiran kao relevantan pisac koji je ušao u književni sustav. Zastupljen je u Hrvatskoj enciklopediji, Leksikonu hrvatskih pisaca i Slavonici. Njegova pozicija je realna u hrvatskoj književnoj povijesti - povijesti nacionalne kulture.

 

Prof. Brešić je mišljenja da ostavština ovog virovitičkog pisca pripada upravo Virovitici i nada se da će u dogledno vrijeme biti premještena iz njegovog osobnog stana u Viroviticu, te da će se objaviti Nikolićeve knjige koje stoje u rukopisu (njih dvadeset). Ravnateljica Romaj ponudila je prostor Knjižnice za ostavštinu pisca koji je ujedno i pionir i profesionalni pisac kriminalističkog žanra u Hrvatskoj i koji bi imao i poseban značaj u Zavičajnoj zbirci. Publika je ravnateljičinu ponudu odobrila gromkim aplauzom.